Vormings-weekend BIZONdere aanpak

Periode: 
vrijdag, 13 november, 2020 t/m zondag, 15 november, 2020

Ben jij een echte ontdekkingsreiziger die op zoek is naar een nieuwe uitdaging? Zegt een nieuw avontuur jou wel iets? Heb je al een animatorattest en / of wat animatorervaring op het speelplein, in de jeugdbeweging of tijdens vakantiekampen? Ben je op zoek naar meer duiding over jeugdwerk voor maatschappelijk kwetsbare jongeren? Wil je de skills leren om als animator in het jeugdwerk aan de slag te gaan met deze BIZONdere doelgroep? Hou jij van een leuke sfeer en heb je wel zin in een super tof weekend? Dan ben je bij dit BIZONdere vormingsweekend “Expeditie RoBIZON” aan het juiste adres! Wij nodigen jou graag uit voor een echte reis rond de BIZONdere wereld! Een trekrugzak, een oprechte interesse voor onze doelgroep en een passie voor kinderen en jongeren is het enige wat nodig is!

 
 

#ExpeditieRoBizon #YouShouldPlay #YouthShouldPlay #BizonVzw #Wereldreis

Wat doen we op weekend?

Een enthousiast (en beetje zot) team van instructoren bereidt een interessant en uitdagend maar tegelijkertijd ook speels weekend voor waarin verschillende onderwerpen aan bod komen. Hierbij focussen we op onze doelgroep en welke gevolgen dat heeft voor het concrete jeugdwerk. De leefwereld van maatschappelijk kwetsbare jongeren alsook praktische tips en tricks voor animatoren komen uitgebreid naar voor.

 

We proberen altijd te zorgen voor zo veel mogelijk speelse, creatieve en actieve methodieken tijdens de sessies doorheen het weekend. Er zullen videofragmenten getoond worden, er worden rollenspelen gedaan en we nodigen gastsprekers uit. Er komt theorie aan bod, maar daarbij zorgen we steeds voor een praktijkgerichte toepassing. We vinden interactie en uitwisseling heel belangrijk. Daarom zorgen we steeds voor voldoende ruimte voor discussie, vragen en eigen casussen. Dit weekend geeft je heel wat bagage om met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren op vakantiekamp te gaan of met hen om te gaan in het jeugdwerk.

Hoe ziet het programma er uit?

Er komt heel veel inhoud aan bod op korte tijd. Het zal dus een intensief maar leerrijk weekend worden!

 • Maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren: Welk gedrag zie je vaak op kamp of tijdens jeugdwerkactiviteiten met deze doelgroep? Vanwaar komen de gedragskenmerken? Het is belangrijk om met deze gedragskenmerken rekening te houden in het jeugdwerk. Je krijgt daarom tips en tricks om een activiteit(enschema) hieraan aan te passen. Zo wordt er ook met de noden van de kinderen en jongeren aan de slag gegaan. Dat en nog zo veel meer kom je te weten in deze vorming.
 • BIZONder pedagogisch kader: 

Hoe zorg je dat het in een jeugdwerking leuk blijft voor de jongeren, maar tegelijk dat er goede regels en afspraken gelden. Een positieve sfeer in een gestructureerd kader is een must! Zo voelt iedereen zich goed op kamp. Hoe ga je concreet om met kinderen en jongeren die moeilijk gedrag stellen? Jouw begeleidershouding en handelen concreet in beeld.

 • KEUZESESSIE “Doelgroep”: 

Er zijn een heel aantal maatschappelijk kwetsbare doelgroepen waarmee we in het jeugdwerk rekening mee kunnen houden. Wij hebben ervaring en expertise ontwikkeld voor drie doelgroepen, waarvan we zien dat die ook in het reguliere jeugdwerk sterk vertegenwoordigd zijn. Achtergrondinformatie over deze doelgroepen is dan ook een belangrijk gegeven om met hen aan de slag te kunnen gaan. We staan daarom even stil bij hun leefwereld. Bij de inschrijving vragen we je kiezen tussen deze drie opties:

 • Kinderen en jongeren met een vluchtverhaal
 • Kinderen en jongeren die opgroeien in een kansarmoedesituatie
 • Kinderen en jongeren die jeugdhulpverlening krijgen
 • KEUZESESSIE “Verdieping”:

We nemen enkele specifieke gedragsbeelden onder de loep. Hoe deze tot uiting kunnen komen en welke aanpak gewenst is bij jongeren die met deze moeilijkheden te kampen hebben, zal zeker aan bod komen. Maak je keuze of je meer wil te weten komen over:

 • Kinderen en jongeren met ADHD-kenmerken
 • Kinderen en jongeren die moeilijkheden ervaren rond hechting
 • Kinderen en jongeren die zelfverwondend gedrag stellen
 • KEUZESESSIE “Tips & tricks”:

Maak je keuze tussen deze drie mogelijkheden:

 • Hoe ga je om met pestsituaties? Het zijn nooit gemakkelijke situaties, maar hoe zit dit in elkaar en wat vang je er nu mee aan? Kom het allemaal te weten!
 • Daarnaast zijn relaties en seksualiteit een thema dat niet weg te denken is bij kinderen en jongeren in het jeugdwerk. Welke kaders je hiervoor kan gebruiken en hoe je ermee omgaat als begeleider, worden besproken in deze vorming.
 • Als laatste kan je keuze ook kiezen voor het thema “omgaan met vertrouwelijkheid”. Ook dit is een thema dat veel inhoudt en waar vele jeugdwerkers en vrijwilligers vragen over hebben. We denken na over het hebben van moeilijke gesprekken, deontologie en privacy, het omgaan met gevoelige informatie, hoe je communiceert met ouders, mogelijke struikelblokken enzovoort.
 • Omgaan met moeilijke situaties:

We kennen het overal in het jeugdwerk wel, conflicten. Hoe ga je concreet om met conflicten tussen jongeren, tussen een vrijwilliger en een jongere, tussen vrijwilligers onderling, … Of een jongere loopt weg… Of een jongere stelt agressief gedrag. Help! Wat nu?

 • BIZONder specifieke aanpak:

Naast het algemene kader, zoomen we ook nog even in op enkele specifieke zaken in de aanpak. We belonen kinderen en jongeren bij positief gedrag en geven consequenties aan negatief gedrag. Er zijn veel mogelijkheden wat die consequenties kunnen zijn. Belangrijk is ook om daarbij te zorgen voor herstel, maar hoe pak je dit aan? Hoe verzetten we ons tegen negatief gedrag, maar op een geweldloze manier? Negatieve spiralen, daar doen we alvast niet aan mee! Tot slot vinden we het belangrijk om talentgericht te gaan werken met jongeren. Dat is makkelijk gezegd, maar niet altijd evident. We geven dan ook graag enkele concrete werkvormen mee.

Bij elke vormingsessie kan je even stilstaan bij de inzichten die je verworven hebt, en wat je kan toepassen in jouw eigen jeugdwerkorganisatie. Dat is essentieel om zo veel mogelijk mee te kunnen nemen in jouw bagage naar huis na afloop van deze reis door de BIZONdere wereld!

Wat komt er niet aan bod?

Het voorbereiden en leiden van activiteiten in het algemeen, expressie en inkleding, spreken voor een groep en andere animatorvaardigheden komen dit weekend niet aan bod. We focussen enkel op de maatschappelijk kwetsbare doelgroep en de impact hiervan op het jeugdwerk. We verwachten dus ook dat deelnemers al animatorervaring hebben. Een animatorattest is niet verplicht.

Daarnaast is het belangrijk te weten dat wij geen expertise hebben in het omgaan met kinderen met een mentale of fysieke beperking. Ook autisme bijvoorbeeld wordt niet specifiek belicht. Daarvoor verwijzen wij graag door naar andere jeugdwerkorganisaties.

Tot slot zullen we het niet hebben over maatschappelijk kwetsbare vrijwilligers maar ligt de nadruk op het omgaan met de deelnemers aan het jeugdwerk.

Waar & Wanneer?

Het weekend vindt plaats in Moerkensheide (De Pinte), van vrijdagavond 13 november tot en met zondagnamiddag 15 november 2020. We verwachten dat je het ganse weekend aanwezig bent. Vervoer van en naar het dichtstbijzijnde NMBS-station (De Pinte) wordt voorzien bij zowel vertrek als aankomst.

Niet eens zo duur!

De kostprijs van het weekend is 40 euro*. Daarbij is alles inbegrepen:

 • Weekend met 2 overnachtingen
 • Fun & Animatie verzekerd
 • Een bewijs van deelname
 • Cursusboek met alle informatie over de inhoud van het weekend (zowel theorie als voorbeelden)
 • Begeleiding van deze ervaren (& prettig gestoorde) instructoren
 • Een lekkere multiculturele menu door het keukenteam.

* Draag je graag een extra financieel steentje bij? Dan kan je voor onze solidaire formule kiezen waarbij je zelf voor een bedrag tussen 40 en 60 euro kiest.
Is het inschrijvingsgeld toch te hoog? Neem zeker contact op met het BIZON-secretariaat. Dan zoeken we graag samen naar een oplossing.

Nog vragen?

Het BIZON-secretariaat helpt je graag verder.

Inschrijven?

Inschrijven doe je door op de inschrijvingsknop rechts bovenaan op deze pagina te klikken en 40 euro over te schrijven op BE73 9796 2586 8960 met vermelding van "Vormingsweekend en je naam".

Prijs: 
€40.00
Plaats: 
Moerkensheide, Nieuwstraat 78, 9840 De Pinte