Vormingsdagen BIZONdere aanpak

INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK

 

Periode: zaterdag 14 maart 2020 t.e.m. zondag 15 maart 2020

BIZON zet sterk in op vorming, zowel voor haar eigen vrijwilligers, alsook op externe vorming. Dit gieten we met plezier in een open aanbod waar alle jeugdwerkers en vrijwilligers in het jeugdwerk op uitgenodigd zijn. Wij delen graag onze BIZONdere expertise en praktijkervaring betreffende jeugdwerkactiviteiten voor kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. We bieden daarom al onze losse, op zichzelf staande vormingen aan het grote publiek aan en dat niet één maar twee keer achter elkaar! Zo heb je de kans om bijna elke vorming te volgen op één weekend tijd.

Heb je al een animatorattest en / of wat animatorervaring op het speelplein, in de jeugdbeweging of tijdens vakantiekampen? Ben je op zoek naar meer duiding over jeugdwerk voor maatschappelijk kwetsbare jongeren? Wil je enkele skills leren om als animator in het jeugdwerk aan de slag te gaan met deze BIZONdere doelgroep? Dan ben je bij deze BIZONdere vormingsdagen aan het juiste adres! Wij nodigen jou graag uit voor een duik diep in de zee! Een duikbril, een oprechte interesse voor onze doelgroep en een passie voor kinderen en jongeren is het enige wat nodig is!

#DiepInDeZee #YouShouldPlay #YouthShouldPlay #Bizon

Wat doen we tijdens deze dagen?

Een enthousiast (en beetje zot) team van instructeurs bereidt een interessant en uitdagend, maar tegelijkertijd ook speels en interactief vormingsaanbod voor waarin verschillende onderwerpen aan bod komen. Hierbij focussen we op onze doelgroep en welke gevolgen dat heeft voor het concrete jeugdwerk. De leefwereld van kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie alsook praktische tips en tricks voor animatoren komen uitgebreid naar voor.

We proberen altijd te zorgen voor zoveel mogelijk speelse en actieve methodieken tijdens de sessies doorheen het weekend. Er zullen videofragmenten getoond worden, er worden rollenspelen gedaan en we nodigen gastsprekers uit. Er komt theorie aan bod, maar daarbij zorgen we steeds voor een praktijkgerichte toepassing. We vinden interactie en uitwisseling heel belangrijk. Daarom zorgen we steeds voor voldoende ruimte voor discussie, vragen en eigen casussen. Dit weekend geeft je heel wat bagage om met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie op vakantiekamp te gaan of met hen om te gaan in het jeugdwerk.

Hoe ziet het programma er uit?

Kies voor één, meerdere of alle dagdelen een sessie en stel zo je eigen persoonlijke programma naar believen samen.

Uit welke sessies kan je kiezen? Goede vraag! Check het hieronder.

Zaterdag én zondag | 9.00u tot 12.00u

#BIZONder gedrag

Maatschappelijk kwetsbaar, wasda? Welk gedrag zie je vaak op kamp of tijdens jeugdwerkactiviteiten met deze doelgroep? We staan uitgebreid en op een interactieve manier stil bij veel voorkomende gedragingen van kinderen en jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond. Samen met de deelnemers van de vorming gaan we op zoek naar de oorsprong van dergelijk gedrag. Vanwaar komen deze gedragskenmerken? Het is uiteraard ook belangrijk om met deze gedragskenmerken rekening te houden in het jeugdwerk. Je krijgt daarom tips en tricks om een activiteit(enschema) en je begeleidershouding hieraan aan te passen. Zo wordt er ook met de noden van de kinderen en jongeren zo goed mogelijk aan de slag gegaan.
 

OF

#BIZONdere pedagogische aanpak

Jeugdwerk: it’s all about fun! Plezier, amusement, spelen, … dat is waarover het gaat. Natuurlijk zijn er regels nodig om alles in goede banen te laten lopen. Hoe vind je het evenwicht tussen die regels en de fun? Hoe voorkom je chaos en hoe ga je de sfeer van een bootcamp tegen? Hoe zorg je dat het in een jeugdwerking leuk blijft voor de jongeren, maar tegelijk dat er goede afspraken gelden. Een positieve sfeer in een gestructureerd kader is een must! Zo voelt iedereen zich goed op kamp. Hoe ga je concreet om met kinderen en jongeren die moeilijk gedrag stellen? Denk mee na over de begeleidershouding en het handelen van een animator in het jeugdwerk. We leggen het pedagogisch kader uit dat we bij BIZON hanteren én middels praktijkoefeningen krijg je zo concrete handvaten die je helpen in het omgaan met (maatschappelijk kwetsbare) kinderen en jongeren. We zoeken samen met jullie hoe deze handvaten kunnen toegepast worden in je eigen werking, tijdens activiteiten, op kamp, …


Zaterdag én zondag | 13.00u tot 15.30u

#BIZONdere groepsprocessen

Een groep jongeren in een jeugdwerking of op kamp is als een peloton in de koers. Enkelen trekken de kop, anderen bengelen aan de staart en tussenin bevindt zich de massa. Hoe kunnen we een goede groepsvorming bevorderen tijdens activiteiten of op een kamp en hoe speel je in op een groep (maatschappelijk kwetsbare) kinderen en jongeren? Hoe kunnen we preventief inspelen en anticiperen op verschillende groepsprocessen? In welke fase komen pesterijen en relaties naar boven? In deze vorming gaan we in op de verschillende fasen in de ontwikkeling van een groep en hoe je daar op kan inspelen. Je krijgt ongetwijfeld een antwoord op deze vragen en bestaan er voor jou geen (groeps)geheimen meer!

OF

#BIZONdere conflicten

We kennen het overal in het jeugdwerk wel: de conflicten. Overtreden van afspraken, weglopen van de groep, een grote mond, een opstootje tussen jongeren, … Af en toe kom je tijdens activiteiten of op kamp wel eens dergelijke uitdaging tegen… Help! Wat nu? Wat gebeurt er? Waarom gebeurt het? Hoe reageer je best op dat moment? Hoe ga je er verder mee om? In deze vorming vol concrete voorbeelden en met voldoende ruimte voor je eigen casussen staan we stil bij dergelijke situaties. Deze vorming legt de nadruk op het anticiperen op moeilijke situaties en reikt enkele principes aan over het oplossen van conflicten.


Zaterdag én zondag | 16.00u tot 18.30u

#BIZONdere agressie

Verbaal of non-verbaal, alleen of in groep, doelgericht of net niet, … Agressie komt voor in vele vormen en vraagt daarom steeds een doordachte aanpak. Jouw reactie op agressie als begeleider is cruciaal. In deze vorming vertrekken we vanuit de jongere en zijn agressieve manier van reageren. Welke vormen van agressie kunnen we onderscheiden? Eenmaal we een onderscheid kunnen maken in deze verschillende vormen van agressie, hoe ga je er dan mee om? Keep calm!

OF

#BIZONder geweld(loos)

Extreem moeilijk gedrag? Stay chill! Laat los door vast te houden. Heb je al wel wat ervaring als (hoofd)animator? Bots je soms op zeer moeilijke situaties in het jeugdwerk en zit je wel eens met de handen in het haar tijdens grote conflicten en bij zeer storend gedrag van jongeren? Ben je daarom op zoek naar meer concrete handvaten in het omgaan met ernstig (agressief) probleemgedrag? Nood aan bruikbare en praktische tips & tricks om een conflict te de-escaleren? Belangrijk is ook om te zorgen voor herstel, maar hoe pak je dit aan? Hoe verzetten we ons tegen negatief gedrag, maar op een geweldloze manier? Negatieve spiralen, daar doen we alvast niet aan mee! Durf even te kijken met een andere bril en kies voor een geweldloze basishouding en reactie vanuit een nieuwe visie op autoriteit!


Zaterdagavond | 19.30u tot 22.00u

#BIZONdere doelgroepen

Er zijn een heel aantal doelgroepen in een kansarme situatie waarmee we in het jeugdwerk rekening mee kunnen houden. Wij hebben ervaring en expertise ontwikkeld voor drie specifieke doelgroepen, waarvan we zien dat die ook in het reguliere jeugdwerk sterk vertegenwoordigd zijn. Achtergrondinformatie over deze doelgroepen is dan ook een belangrijk gegeven om met hen aan de slag te kunnen gaan. We staan daarom even stil bij hun leefwereld.
 

Bij de inschrijving vragen we je kiezen tussen deze drie opties:

- Kinderen en jongeren met een vluchtverhaal
- Kinderen en jongeren die opgroeien in een kansarmoedesituatie
- Kinderen en jongeren die jeugdhulpverlening krijgen


Wat komt er niet aan bod?

Het is belangrijk te weten dat wij geen expertise hebben in het omgaan met kinderen met een mentale of fysieke beperking. Ook autisme is iets dat niet specifiek wordt belicht. Daarvoor verwijzen wij graag door naar andere jeugdwerkorganisaties. Tot slot zullen we het niet zozeer hebben over vrijwilligers in een maatschappelijk kwetsbare situatie, maar ligt de nadruk op het omgaan met de deelnemers inhet jeugdwerk.

Waar & Wanneer?                         

Het weekend vindt plaats in het Hopper Jeugdverblijf Moerkensheide (De Pinte), op zaterdag 14 maart en/of zondag 15 maart. Het is mogelijk om een (halve) dag deel te nemen aan het programma. Het is uiteraard ook een optie om te blijven overnachten en bij de inschrijving kan je ons laten weten voor welke maaltijden je graag wil aansluiten. Ook is er voor de geïnteresseerden al een avondactiviteit en overnachting voorzien op vrijdagavond 13 maart. Vervoer van en naar het dichtstbijzijnde NMBS-station (De Pinte) kan indien gewenst worden voorzien bij zowel vertrek als aankomst.

Niet eens zo duur!

De kostprijs* van de vormingsdagen is afhankelijk van jouw individuele programma. Ga je graag all inclusive van vrijdagavond tot zondagnamiddag? Dan betaal je € 40 voor het hele gamma. Hou je het liever bij één of enkele sessies? Per vormingsessie waaraan je wil deelenemen, betaal je € 5.

Wat is altijd inbegrepen?

 • Een bewijs van deelname
 • Kaftje met alle informatie over de inhoud van jouw gekozen vormingsessies
 • Begeleiding van ervaren (& prettig gestoorde) instructeurs tijdens jouw gekozen vormingsessie(s)
 • Vervoer van en naar het dichtstbijzijnde treinstation: “De Pinte”

Optioneel?

 • Maak er een weekend van en blijf 1 of 2 keer overnachten
  (voor € 5 per overnachting met ontbijt)
 • Geniet van één of meerdere lekkere maaltijden, gemaakt door ons allerbeste keukenteam
  (voor € 5 per dag voor alle maaltijden (ontbijt en/of middagmaal en/of avondmaal)
 • Maak gratis gebruik van de verschillende ontspanningsmogelijkheden of neem deel aan het nachtspel (eveneens kosteloos)

Is het inschrijvingsgeld te hoog? Neem zeker contact op met het BIZONsecretariaat. Dan zoeken we graag samen naar een oplossing.

Nog vragen?

Het BIZONsecretariaat helpt je graag verder. Onze contactgegevens vind je onderaan op onze website.

Inschrijven

Inschrijven doe je door op de inschrijvingsknop rechts bovenaan op deze pagina te klikken en het bedrag voor jouw individuele programma over te schrijven op BE73 9796 2586 8960 met vermelding van "Vormingsdagen en je naam".


 

Prijs: 
€40.00
Plaats: 
Moerkensheide, Nieuwstraat 78, 9840 De Pinte