Externe vorming

You(th) should play kent geen grenzen

Bizon geeft ook vormingssessies op verplaatsing.
We delen onze opgebouwde expertise graag met iedereen die hier baat bij heeft.

Home Vormingen Externe vorming


Een groot deel van het vormingsaanbod van Bizon staat sowieso open voor externen. Vrijwilligers en medewerkers uit andere organisaties of diensten zijn meer dan welkom op onze (hoofd)animatorcursus of losse vormingen die hier worden aangekondigd.

Jeugdwerkorganisaties, jeugddiensten, lokale verenigingen, scholen of andere geïnteresseerden kunnen daarnaast ook een externe vormingssessie aanvragen. Komt jouw organisatie of werking in contact met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren en ben je op zoek naar meer achtergrondinformatie en concrete handvaten in het begeleiden van deze doelgroep? Dan ben je bij Bizon aan het juiste adres. Wij komen graag ter plaatse om tips & tricks mee te geven via speelse en ervaringsgerichte methodieken.



Ontdek het externe vormingsaanbod



Bizondere aanpak: conflictpreventie

Anticiperen en voorkomen!

  • Thema: Positief Structurerend Klimaat en begeleidershouding
  • Duur: 2 uur
  • Aantal: 8 tot 20 deelnemers

We kennen het overal in het jongerenwerkingen: overtreden van afspraken, weglopen van de groep, een grote mond opzetten of een opstootje onderling. Hoe hou je de balans en maak je er een kamp van dat leuk, maar niet chaotisch wordt? Hoe zorg je ervoor dat de meeste frustraties en conflicten uitdoven voor ze zelf gebeuren? Via een positief structurerend klimaat en de correcte begeleidershouding, natuurlijk!

In deze sessie vol structurele kaders, concrete voorbeelden en met voldoende ruimte voor je eigen casussen staan we stil bij dergelijke situaties. De vorming legt de nadruk op het anticiperen op moeilijke situaties, we reiken de begeleidershouding en de voorbereidende methodieken aan die wij hier bij Bizon bij ieder kamp toepassen.



Bizondere aanpak: conflicthantering en agressie

Loop naar de maan!*

  • Thema: Omgaan met conflict en agressie
  • Duur: 1.5 tot 2 uur
  • Aantal: 8 tot 20 deelnemers

Verbaal of non-verbaal, alleen of in groep, doelgericht of net niet … Agressie komt voor in vele vormen en vraagt daarom steeds een doordachte aanpak.

Jouw reactie op agressie als begeleider is cruciaal. In deze vorming vertrekken we vanuit de jongere en zijn manier van reageren. Welke vormen van agressie kunnen we onderscheiden? Eenmaal we een onderscheid kunnen maken in de verschillende vormen van agressie, bekijken we je ermee kan omgaaan. Regel nummer 1: Keep calm!

*Deze vorming bouwt verder op de vorming “Anticiperen en voorkomen”, die ingaat op preventieve conflicthantering. Beide vormingen kunnen, indien voldoende tijd, gekoppeld worden of samengevoegd tot één vorming. Deze vorming is gebaseerd op het boek “Loop naar de maan!” van Geert Taghon.



Bizondere jongeren

Ze zijn niet moeilijk, we denken soms dat ze moeilijk doen.

  • Thema: gedragskenmerken
  • Duur: 2 tot 3 uur
  • Aantal: 8 tot 20 deelnemers

Maatschappelijk kwetsbaar, wa is da?! en hoe merk je dat op in het jeugdwerk? "Dat is typisch de jeugd van tegenwoordig!", "Het is de schuld van de ouders en de slechte opvoeding!" of "Hij zal zijn pilletje weer niet genomen hebben." Ongetwijfeld hoorde je (een van) deze uitspraken al eens vallen in je omgeving.

Tijdens deze sessie staan we uitgebreid en op een interactieve manier stil bij veelvoorkomende gedragingen van kinderen en jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond. We gaan samen op zoek naar de échte oorsprong van dergelijk gedrag en ontdekken hoe we hiermee zo correct mogelijk kunnen omgaan.

 



Bizondere groepen

Het peloton, van kop tot staart

  • Thema: Groepsprocessen
  • Duur: 1.5 tot 2.5 uur
  • Aantal: 8 tot 20 deelnemers

Een groep jongeren in een jeugdwerking of op een kamp is als een peloton in de koers. Enkelen trekken de kop, anderen bengelen aan de staart en tussenin bevindt zich de massa.

Hoe kunnen we een goede groepsvorming bevorderen tijdens activiteiten of op een kamp? Hoe speel je in op een groep (maatschappelijk kwetsbare) kinderen en jongeren? Hoe kunnen we preventief anticiperen op verschillende groepsprocessen? In welke fase komen pesterijen en relaties naar boven? In deze vorming zoomen we in op de verschillende fasen van groepsontwikkeling en bespreken we hoe je daarop kan inspelen.

Je krijgt ongetwijfeld een antwoord op bovenstaande vragen en hierna bestaan er voor jou geen (groeps)geheimen meer!

 



Vraag meteen je sessie aan!

Naam aanvrager (*) Organsatie, dienst of vereniging (*) E-mailadres (*) Telefoonnummer (*) Welke vormingssessie(s) wens je aan te vragen? (*)
Voor welke doelgroep organiseer je de vorming? (*) Hoeveel deelnemers zullen de sessie volgen? (*) Indien dit nog niet vastligt, volstaat het een richtgetal in te vullen. Op welke dag(en) + tijdstip(pen) + locatie wens je de vorming in te plannen? (*)
Scherpstellen verwachtingen
Waarom kozen jullie voor deze vorming? Met welke doelgroep hebben de vormingsdeelnemers te maken? (bv leeftijd, maatschappelijke achtergrond, ...) - Dit is niet de achtergrond van de vormingsdeelnemers zelf Wat wil je dat de deelnemers meenemen? Zijn er specifieke situaties die je aanvraag tot vorming heeft gestimuleerd? Extra vragen/opmerkingen?




Specfieke nood of vraag?

Heb je hierboven niet gevonden waarnaar je zoekt? Of heb je een specieke vormingsvraag en denk je dat Bizon je hierbij kan helpen? Aarzel niet om contact op te nemen. Als jouw aanvraag binnen de kennis en de ervaring van onze vormingsploeg valt, kunnen we zeker een aanbod op maat uitwerken!

 

Interesse in het pedagogische kader van Bizon?

Bizon schrijft iedere beleidsperiode een Bizonboek. Dit lijvige handboek omvat info over onze organisatie, onze pedagogische visie en onze methodes.

We bieden dit boek en de kennis die er in zit met veel plezier aan andere spelers in het jeugdwerk. Het boek kan dienen als naslagwerk, een eerste stap in de zoektocht naar een meer inclusieve jeugdvereniging of gewoon als leesvoer voor geïnteresseerde jeugdwerkers.

Meer info over het boek:
Nederlands | paperback | 176 pagina's | geschreven in samenwerking met een enthousiast team Bizonvrijwilligers

Ja, ik wens het boek aan te kopen

 



Veelgestelde vragen


Kan ik een vorming aanvragen voor mijn organisatie?

Dat kan. Bizon zet ook in op externe vormingen en deelt haar expertise graag met collega-organisaties. Lees er hier alles over of vraag gerust meer info via het contactformulier.


Wat is de kostprijs van een externe vormingssessie?

De prijs van een vormingssessie bij een externe organisatie in het lokaal vrijwillig jeugdwerk, jeugddiensten en bij bovenlokaal jeugdwerk is minimum 150 euro + vervoersonkosten.
Bij andere organisaties is de minimum 250 euro + vervoersonkosten.

De concrete prijs is afhankelijk van de specifieke afspraken en vormingsvraag. Is dit bedrag te hoog, dan gaan we graag samen met jou op zoek naar alternatieve mogelijkheden. Hiervoor neem je contact op met ons secretariaat.


Kan ik vooraf specifieke casussen doorgeven om te behandelen tijdens een vormingssessie?

Absoluut! Wie zich inschrijft voor één van onze vormingen of een externe vorming aanvraagt, mag ons voorbeelden of vragen uit eerdere praktijkervaringen vooraf bezorgen. Bizon neemt die mee in de voorbereiding van de sessie en komt hier tijdens de vorming graag op terug.







© 2024 Bizon vzw — KBO BE 0870.194.819 — IBAN BE05 0014 6002 2475 — privacy policycookie policysitemap Quoted: Websites met méér
Vrijwilliger worden? Meer info?
Mail ons!